Dette er en av de første mer kompliserte rettene vi forsøkte oss på. Retten krever lang tilberedningstid, men er verdt innsatsen. Det som setter en pikant smak på denne retten er det pikante rikholdige fyllet. Jeg synes det passer veldig godt med en leirgryte når kjøttet skal stekes, men det går også fint med andre typer ovnsgryter.
Referanse: "Det ekte italienske kjøkken", Reinhardt Hess og Sabine Sälzer
Ingredienser
1 stor ca. 3 cm tykk skive oksekjøtt (ca. 600 g), gjerne bog
200 gram kjøttdeig
150 gram kalvefarse (har du ikke tilgang til dette, eller lager selv, så kan du øke mengden med kjøttdeig til 350 gram)
100 gram spekeskinke
1 rundstykke uten skorpe
5 egg
4 ss helmelk
1 bunt persille
2 hvitløksfedd
1 ts frisk rosmarin eller 1/2 ts tørket
1 ts frisk timian eller 1/2 ts tørket
3 ss nyrevet Pecorino eller Parmesan
100 gram Provolone ost (kan erstattes med vellagret Norvegia)
1 løk
6 ss olivenolje
5 dl rødvin
2 bokser flådde tomater
1 laurbærblad
Salt og nykvernet pepper
Bomullstråd
Forberedelser (F)
Skjær en lomme i oksekjøttet, men ikke helt igjennom. Brett det ut, klem det flatt og bank det til ca. 1 cm tynn, stor skive
Hardkok 2 av eggene, avkjøl, skrell og kutt dem i skiver på en eggedeler
Pisk 1 egg og 2 eggeplommer i en liten bolle og ha i melken
Riv krummen av rundstykket i så små biter som mulig og ha i eggeblandingen
Bland kjøttdeig og kalvefarse i en bolle og tilsett egg og rundstykkeblandingen
Finhakk persille, hvitløk, timian og rosmarin (hvis du har ferske urter) og ha i bollen
Bland alt godt og krydre med salt og pepper
Skjær osten i tynne skiver og skinken i fine strimler og legg på et fat
Grovhakk løken og legg i en bolle
Grovhakk de hermetiske tomatene og legg i en bolle
Tilberedning
Sett stekeovnen på 175 grader
Legg kjøttskiven (F1) flatt på benken, væt hendene og fordel fyllet (F7) jevnt over kjøttet og stryk det glatt. La det være igjen ca. 2 cm bred kant
Fordel osten, skinken (F8) og eggeskiver (F2) i et jevnt lag på kjøttfyllet
Rull sammen kjøttskiven og bind den godt sammen med bomullstråd
Finn frem en gryte med passene lokk, varm olivenoljen og brun rullesteken på alle sider. Ta rullesteken ut av gryta eller pannen
Fres løken (F9) i gryten, hell over rødvinen og la den koke inn til omtrent halvparten
Legg tilbake steken og fordel de hermetiske tomatene (F10) rundt kjøttet sammen med kraften
Tilsett laurbærblad og krydre med salt og pepper
Legg på lokk og la steken stå i ovnen til kjøttet er mørt nok (ca. 2 timer avhengig av hva slags kjøtt du har benyttet)
Skjær rullesteken i skiver og server sammen med tomatsausen